Sikkerhedsadfærd: Vi gør mange ting i vores hverdag. Blandt dem er ting vi gør for at der ikke skal ske noget ubehageligt eller uforudset. Det er helt almindeligt. Det kan f.eks. være, at du tjekker en ekstra gang om døren er låst, om vinduerne er lukkede eller om du fik din tegnebog med. Det er en nem og pragmatisk måde at sikre sig mod problemer. Det er det vi kalder for sikkerhedsadfærd.
Sikkerhedsadfærd bliver et problem hvis det fylder for meget eller hvis den er forbundet med meget uro. Hvis du ikke kan lade være med at blive urolig, hvis du ikke har fået lov til at tjekke en gang ekstra, så kan det være tegn på, at der er noget der skal håndteres med professionel hjælp.
Det er typisk for folk med angstproblematikker eller OCD, at sikkerhedsadfærd kommer til at fylde meget. Ofte accelererer sikkerhedsadfærden så man gør flere og flere ting. Altsammen for at undgå et ubehag der opstår, fordi man forestiller sig, at der kan ske noget forfærdeligt, hvis man ikke gør det. Eksempelvis kan kan blive bange for, at der går ild i ens hus, hvis man ikke får slukket for komfuret. Det fører til, at man kommer til at stå længe at kigge på komfuret eller dreje på knapperne, så man er helt sikker på, at det er slukket.
Der er hjælp at få
Sikkerhedsadfærd er heldigvis noget der kan gøres noget ved. Med en professionel, systematisk og faglig tilgang, kan du godt komme overdreven sikkerhedsadfærd til livs. Det kan godt være du er nødt til, at opsøge professionel hjælp ved en lokal psykolog, men det kan godt lade sig gøre. Hvis du søger hjælp så hurtigt som muligt er du med til at forebygge dine problemer og du kan vende tilbage til den ro du savner.
Læs mere om angst her: https://www.psykologemiliussen.dk/hvad-er-angst/
Læs mere om angstbehandling her: https://www.psykologemiliussen.dk/angstbehandling-i-odense/
Se flere videoer på youtube.
Har du brug for hjælp til uro, angst eller andre psykiske udfordringer, så tag kontakt til mig via kontaktsiden.
Skriv et svar