Genkend undgåelsesadfærd

Hvad er undgåelsesadfærd? Har du nogensinde undgået at gøre noget eller gå et bestemt sted hen? Så er det i princippet undgåelsesadfærd. Det kan være meget brugbart. Hvis du ved, at et sted eller en bestemt handling er farlig kan det give rigtig god mening at undgå det. Det er f.eks. farligt at gå ind midt i et brændende bål. Derfor lader vi være. Vi undgår faren.

Imidlertid kan undgåelsesadfærd blive problematisk, hvis den kommer til at styre situationer eller handlinger, som i grunden ikke er farlige. Det er typisk sådan, at folk der har problemer med angst eller ængstelighed, har mere udtalt tendens til at undgå. Det kan give problemer fordi det begrænser dig mere og mere – undgåelse har en tendens til at avle mere undgåelse.

Hvis du har problemer med angst eller ængstelighed er det ofte fordi din indre fare-sensor er for følsom. Du får derfor ubehag i forskellige situationer, som egentlig ikke burde vække ubehag fordi de, objektivt set, ikke er farlige. Men det føles sådan for dig. Derfor giver det, psykologisk set, god mening at du undgår. Når du undgår, så oplever du, at ubehaget forsvinder og du får det bedre. Som før nævnt er problemet, at det har en tendens til at vokse. Undgåelse vil have mere undgåelse.

Heldigvis er der noget at gøre. Der er gode og velafprøvede metoder til behandling af angst og undgåelsesadfærd. Det kan godt være, at du skal i terapi hos en psykolog, men det kan godt lade sig gøre, at gøre noget ved det. Det vigtige er, at handle tidligt, så du kommer lettere igennem. Så kan du hurtigere vende tilbage til roen.

Læs mere om angstbehandling her: https://www.psykologemiliussen.dk/angstbehandling-i-odense/

Se flere videoer på youtube.

Har du brug for hjælp til uro, undgåelse eller andre psykiske udfordringer, så tag kontakt til mig via kontaktsiden.


Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *